Erdoğan’dan Sivil Anayasa mesajı: Seçimden sonra gündeme getireceğiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin terör örgütleriyle mücadelesinde ad ve görünüm ne olursa olsun yargının kararlı bir duruş sergilediğini belirterek, “Hala hayal ve şevkle yargı kurumlarımıza saldıranlar olmasına rağmen. Vesayet döneminin artık bu taktik söylemlerine kimse güvenmiyor.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Danıştay Konferans Salonu’nda düzenlenen Danıştay’ın 155. Yıl Dönümü Töreni’nde konuştu.
Konuşmasına Danıştay’ın kuruluşunun 155’inci yılı ile “Danıştay ve İdari Yargı Günü”nün Türkiye’ye ve yargı alemine hayırlar getirmesini dileyerek başlayan Erdoğan, liderler, üyeler, hakimler ve yargıçları saygıyla andıklarını ifade etti. Danıştay’dan bu yana Danıştay’a katkıda bulunan savcılar ve işçiler. .
“FETÖ’nün bir zamanlar yargımıza düşen gölgesi hepimizi üzdü”
Erdoğan, Türkiye’de idari reform tarihinin en önemli adımlarından biri olan Danıştay’ın kurulduğu günden bu yana sürekli gelişerek hizmet vermeye devam ettiğini, devletler arasındaki ihtilafların çözümünde çok önemli görevler ifa ettiğini vurguladı. ve vatandaşlara yasal sınırlar içinde ve hakkaniyet anlayışına uygun olarak.
2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile ülke tarihinin en değerli idari reformlarından birini hayata geçirdiklerini kaydeden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini kurarken kuvvetler ayrılığı ilkesini de pekiştirdik. Yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri daha keskin çizgilerle belirleyerek demokrasimizin çıtasını yükselttik. Yine bu anayasa değişikliğiyle birlikte; yargı bağımsızlığına tarafsızlık ifadesidir. Böylece yargıyı geçmişte yaşadığı tartışmalardan arındırmış olduk. Tasarruf için önemli bir adım atmış olduk.”
Yargı ile başta yürütme olmak üzere diğer erkler arasındaki bağların tüm dünyada tartışma konusu olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:
“Ancak ülkemizde vesayet ve darbe süreçlerinde bu tartışmalar sancılı ve kurumları yıpratıcı hale geldi. Mesela FETÖ’nün bir zamanlar yargımızın üzerine inen gölgesi hepimizi üzdü. Devletimizin diğer kurumlarına hamdolsun, yargımız bu ihanet çetesi üyelerinden temizlendi ve yenisini oluşturduk, döngüyü başlattık.
Adı ve görüntüsü ne olursa olsun, her türlü yasa dışı oluşum dahil terör örgütleriyle mücadelede yargımızın kararlı duruşunun şahidiyiz. Hâlâ vesayet hayali ve şevkiyle yargı kurumlarımıza saldıranlar olsa da artık kimse bu taktik söylemlere prestij vermiyor. Milletimiz adına karar veren yargı kurumlarına giderek daha fazla güvenmekte ve onları kuşatmaktadır.”
“Demokrasi tarihinin en utanç verici dönemi”
Ülkeye yeni ve sivil bir Anayasa kazandırarak diğer alanların yanı sıra yargıya da önemli hizmetler yapacaklarını ifade eden Erdoğan, “Türkiye’yi milli iradenin hazırladığı sivil ve özgürlükçü bir Anayasa’ya kavuşturmak istiyoruz. Başarılarımızdır. demokrasimizin üzerindeki son bulutların da örtüleceği anlamına gelecektir” Bu, Türk Yüzyılının parçalanması anlamına gelecektir. Yüzyıl Türkiye vizyonumuzun en değerli hedeflerinden biri bu olacaktır. Seçimlerden sonra bu konuyu hem milletimizin hem de Meclisimizin gündemine tekrar getireceğiz. Bu konuda yargı temsilcilerimizden katkı bekliyoruz” dedi.
Türkiye’nin iki asırlık demokrasisinin son yarım asırını bizzat yaşadığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“Akıllarımızın solmaya başladığı yıllara dair ilk hatıramız, 1960 darbesi ve sonrasının acı görüntüleridir. İlk gençlik yıllarımızı muhtıra tartışmalarıyla geçirdik. Akabinde ülkenin ideolojik zihniyetten evrildiği süreci yaşadık. Çatışmalardan sokak kavgalarına, terör hareketlerine… Bu süreç aslında 12 Eylül darbesine zemin hazırlama oyunuydu” dedi. “Proje sahiplerinin kabullerinden öğrendik. Siyasetin toparlanmaya çalıştığı 1980’leri, 1990’larda siyasi istikrarsızlık ve toplumsal gerilim dönemi izledi.”
“Demokrasi tarihinin en utanç verici dönemi” olarak nitelendirdiği 28 Şubat’ta kimin nerede durduğunun tüm detaylarıyla hafızasında canlandığını ifade eden “Ülkemize bu ayıbı getirenlerin hiçbirini asla unutmayacağız. , politikacılardan akademisyenlere.” söz konusu.
Erdoğan, böyle bir ortamda siyasete yeni bir ses, yeni bir yaklaşım ve yeni bir program getirdiklerini kaydederek, halktan yetki talep ettiler.
21 yılda ne yapılırsa yapılsın asırlık demokrasi ve kalkınma eksikliklerinin giderilmesi çabası olduğunu belirten Erdoğan, “Türkiye’ye o kadar zaman kaybettirdiler, milletimizin gücünü öyle heba ettiler ki. Kaybedecek hiçbir anımız, tek bir günümüz bile kalmamıştı.” dedi.
Güven ve istikrar ortamını zehirleyerek siyaseti ve yönetimi raydan çıkarmaya yönelik çabaların olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Ama önceki süreçlerin aksine dirayetli ve kararlı duruşumuzla milletimizin takviyesini her zaman yanımızda tutmayı başardık. Hatırlarsanız 15 Temmuz gecesi televizyondayken bir şeyler söylemiştim. Milletin gücünün üstünde bir güç tanımıyoruz. Evet bu güç bizi vesayetin, terör örgütlerinin pençesinden kurtardı. “Darbecilerin silahlarının namlularını saldırılardan kurtardığı gibi namlularına da siper etti.” göğsü. Milletimize minnetimizi çalışmalarımızla, hizmetlerimizle, inkılâplarımızla gösterdik, gösteriyoruz.”
Eski Türkiye’de yaşadığı sıkıntıların hiçbirini yaşamayan, gördüğü manzaraların hiçbirini görmeyen bir neslin olduğuna işaret eden Erdoğan, pek çok sorunun yanı sıra bu yeni nesile anlatmakta zorlandıklarını ifade etti. demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğündeki yerlerinin değerini üretmek.
Gençleri kendilerinden çok daha iyi uygulamaları olan ülkelerle değil, eski Türkiye ile karşılaştırdığını kaydeden Erdoğan, “Ancak her ülkenin bir hikayesi olduğunu ve ülkemizin hikayesinin bu kadar kolay yazılmadığını çok iyi biliyoruz. Asırlık Türkiye ile ulaşmak istediğimiz hedeflerimizi yılmadan anlatmaya devam edeceğiz.” söz konusu.
Gençlere bırakacakları en büyük mirasın, hayallerini gerçekleştirebilecekleri, altyapısı tamamlanmış bir Türkiye olacağını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: ortak evimizde bu sürecin önemli başarılarından biri olarak kaydedildi.” terimini kullandı.
Erdoğan, Danıştay’ın kuruluşunun 155. yıl dönümü ile Danıştay ve hakim ve savcıların İdari Yargı Günü’nü kutladı.
Konuşmanın ardından Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ikramda bulundu.
habertortum.com.tr