Haber

Japonya Başbakanı Çin’den Fukushima atıksu kararını geri almasını talep etti

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, ülkesinden tüm deniz ürünleri ithalatını durduran Çin’in, Fukushima Süt Nükleer Santrali’nden gelen radyoaktif atık suyun okyanusa deşarj edilmeye başlanmasının ardından bu karardan geri dönmesini talep etti.

Başbakan Kishida, Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen 43. ASEAN Zirvesi marjında ​​Çinli mevkidaşı Li Qiang ile bir araya geldi.

Kishida, Japonya’nın Fukushima’daki atık suyun boşaltılmasına ilişkin tutumunu Çinli mevkidaşına aktardı ve Japon deniz eserleri üzerindeki ithalat yasağının kaldırılması çağrısında bulundu.

Kishida, Tokyo ile Pekin arasında son dönemde artan gerilime karşı güçlü ve istikrarlı ilişkiler kurulması gerektiğini belirtti.

Çin Başbakanı Li ayrıca radyoaktif atık suyun deşarjının küresel deniz ekolojisini ve insan sağlığını ilgilendirdiğini belirterek, Japonya’nın konuyu sorumlu bir şekilde ele alması gerektiğini vurguladı.

Japonya’yı uluslararası yükümlülüklerine uymaya davet eden Li, komşuları ve ilgili paydaşlarla istişarede bulunulması gerektiğine dikkat çekti.

Fukushima’dan radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılması

Japonya, daha önce açıkladığı plan doğrultusunda 24 Ağustos’tan itibaren Fukushima’dan gelen radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı.

Çin, eleştiri ve muhalefete rağmen Japon hükümetinin tek taraflı boşaltma sürecini protesto etti ve bunu “küresel kamu çıkarını hiçe sayan son derece bencil ve sorumsuz bir eylem” olarak nitelendirdi ve Japonya’dan deniz eserleri ithalatını durdurdu.

Mart 2024’e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasını öngören plan, Çin ve diğer komşu ülkelerin yanı sıra bölgede yaşayan balıkçılar ve çevre koruma aktivistlerinin tepkisine neden oluyor.

Tokyo hükümeti, eleştirilere karşı, okyanusa boşaltılması planlanan radyoaktif atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, sudaki radyoaktif madde miktarının insan sağlığına ve çevreye zararlı olduğu düşünülen seviyelerin 1/40’ı olduğunu savunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz’da yayınladığı raporda, Japonya’nın atık su deşarj planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğu, insanlara ve çevreye verebileceği zararın “ihmal edilebilir” olduğu sonucuna vardı.

Mart 2011’de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami, Fukushima Süt Nükleer Santrali’ndeki 4 nükleer reaktörden 3’ünde hasara yol açmış, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi “tahliye bölgesi” ilan edilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu