Haber

Demokrat Parti’nin 10 yıllık tutanakları erişime açıldı

ANKARA (İGFA) – TBMM Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkanlığının, ender kitaplar koleksiyonunda mikrofilm olarak yer alan 260 ciltlik “DP Meclis Grubu Müzakere Zabıtları” dijital ortama taşındı.

Daktilo ile kaydedilen tutanakların özetleri ve ruznameleri ayrıyeten çalışma yapılarak söz taraması ile araştırma yapılabilir hale getirildi.

DP’nin, iktidara geldiği 1950’den başlayarak 1960 askeri darbesine kadar yaptığı Meclis Kümesi toplantılarını içeren tutanaklar, Cumhuriyet tarihi boyunca bir partinin eldeki tek Meclis Kümesi toplantı tutanakları olması münasebetiyle özel ehemmiyet taşıyor.

Tutanaklar, periyodun siyasi yapısını ve demokrasi süreçlerini inceleyenler için özgün arşiv evrakı niteliğinde. DP milletvekillerinin şikayet hususları, parti içi farklı tavırları ve görüş ayrılıklarının incelenebildiği tutanaklarda, çok partili demokrasi tarihi açısından muhalefet-iktidar münasebetlerinin seyri de gözlemlenebiliyor.

Tartışılan mevzularda daha çok siyasi ve ekonomik mevzular ön plana çıksa da devrin siyasi yapısı, cumhurbaşkanı ve başbakanın parti üzerindeki tesirleri ile ikili bağların nasıl olduğuna dair mevzular da tutanaklardan araştırılabiliyor.

Kuzey Kore’nin 25 Haziran 1950’de Güney Kore’yi işgal etmesi nedeniyle başlayan Kore Savaşı konusunda DP Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes ile bakanlar ve DP milletvekillerinin ilk değerlendirmelerinin yer aldığı grup toplantı zabıtları da erişime açıldı.

TBMM’nin 30 Haziran 1950’de Kore’ye asker gönderilmesi kararını almasının akabinde yapılan birinci küme toplantısında, devrin Dışişleri Bakanı Fuat Köprülü’nün, Kore Savaşı hakkında parti grubunu bilgilendirmesini yansıtan tutanaklar da erişime sunulan belgeler arasında.

Menderes’in, DP’nin iktidara gelmesinin ardından 28 Mayıs 1950’de gerçekleştirilen birinci TBMM küme toplantısında hükümet programını okuduğu ve 27 Mayıs 1960 darbesi öncesinde parti kümesine son sefer hitap ettiği toplantının tutanakları da paylaşıldı.

Cumhuriyet devrinin en değerli süreçlerinden birine ışık tutan bu zabıtların, araştırmacıların erişimine sunulmasının, bu periyoda ait araştırmaların yapılmasına kaynak teşkil edeceği belirtildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu